Prijs op aanvraag
Oude Egypte - Late Periode (626-323 v.C) - Massief bronzen beeldje van Osiris, god van de Onderwereld - 14,7cm hoog
Massief bronzen beeldje uit het Oude Egypte, gemaakt met de verloren-wasmethode in de Late Periode (626-323 voor Christus).
Het beeldje toont de god Osiris. Osiris staat hier recht overeind, met de armen gekruist voor het lichaam, met in zijn handen de faraonische regalia; de heka-scepter (een herdersstaf - deze beelde Farao's rol als herder van het volk uit) en een dorsvlegel (de nekhekh - een landbouwsymbool voor het voeden van het volk). Osiris draagt de Atef-kroon, een witte mijter geflankeerd door twee veren (Waarheid en Rechtvaardigheid). Een slang prijkt op het voorhoofd.
In het Oude Egypte was Osiris een van de meest vereerde goden. Hij was de zoon van Geb (de god van de Aarde) en Noet (de god van de Hemel). Als god vervulde hij vele rollen. Zo was hij heer van de onderwereld, maar ook als god van de herrijzenis, van het leven na de dood, en van de vruchtbaarheid. Volgens oude verhalen was Osiris uit de hemel gekomen en volgde hij zijn overgrootvader Ra op als farao(koning) van Egypte. Het verhaal van zijn dood is wellicht een van de meest bekende verhalen die tot ons zijn gekomen uit het eeuwenoude land, en overgeleverd in de Osirismythe.
Deze mythe verhaalt over hoe Seth, als jongere broer van Osiris, jaloers werd op zijn koningschap. Om wraak op zijn oudere broer te nemen, verleide Seth Osiris ertoe om in een kist te gaan liggen. Toen Osiris dit deed, duwde Seth plots de kist de rivier de Nijl in, waarna Osiris erin afdreef. De kist werd uiteindelijk gevonden door Osiris' echtgenote Isis. In zijn woede hakte Seth hierop het lichaam van Osiris in stukken, en verspreidde deze over de Nijl. Isis vond de stukken van het lichaam van Osiris echter terug en mummificeerde deze terug tot één geheel. Zijn geslachtsdeel was echter verloren gegaan, en daarmee ook zijn vitaliteit. Door magie slaagde Isis er nog in bij Osiris een kind te verwekken; Horus. Hiermee verkreeg Osiris, door Ra voorbestemd als Koning der Doden, het eeuwige leven.
Het beeldje heeft een holle pin onderaan de voet, waarmee het in de oudheid op een oorspronkelijke basis stond (welke waarschijnlijk van hout was en verloren is gegaan). Tegenwoordig staat het hiermee op een basis van marmer, waar het ook gemakkelijk afgehaald kan worden.
Beeldjes als deze waren in het Middenrijk en de Late Periode zeer populair als grafgift.
Hoogte: 14,7cm (incl. basis)
12cm (zonder basis)
Herkomst:
- Collectie Fritz Frederick, Gent (1899-1990) - Ingevoerd voor 1945
- Privecollectie in Barcelona
- Antiquiteitengallerij in Barcelona
Certificaat van echtheid is aanwezig, alsmede stukken van aanschaf.
Voor export buiten de Europese Unie is een uitvoervergunning benodigd. Deze zullen wij bij aankoop aanvragen. Houdt u er rekening mee dat de verlening van deze vergunning 1 tot 8 weken kan bedragen.